EHBO bij dieren

EHBO bij dieren

Enkele tips:

  • Blijf altijd rustig. Denk altijd eerst aan uw eigen veiligheid. Een vreemde hond, die vaak nog in paniek is of heel veel pijn heeft, kan zeker nog bijten.
  • Waarschuw altijd de dierenarts voor telefonisch overleg.

Een aanrijding

Hierbij herhalen we nog eens: let op uw eigen veiligheid, een dier in paniek bijt! Is het dier bewusteloos of niet? Controleer of het nog makkelijk kan ademhalen. Dit gaat boven alle andere verwondingen, hoe erg deze ook lijken. U kan zien of de hond nog ademt door naar zijn borstkas te kijken die op en neer gaat of door uw hand voor zijn muil/neus te houden. Zo voelt u zijn warme adem.

De hartslag kan u voelen achter de linkerelleboog met uw hand plat op de borstkas. Als het dier niet meer ademt kan u mond op neus beademing doen (hou de mond van de hond dicht). Als het hart niet meer klopt kan u hartmassage toedienen op de plaats waar u normaal de hartslag hoort te voelen; indien beide afwezig is houdt u zich aan volgend schema: Hou dit vol tot de dierenarts gearriveerd is.

Wonden

Er zijn vele soorten wonden die voorkomen bij hond en kat. Vaak zien we bijtwonden of steekwonden door wild spelen met stokken of verkeerd terechtkomen. Deze wonden moeten altijd worden gecontroleerd door de dierenarts aangezien bijt/steekwonden erg diep kunnen zijn maar aan de oppervlakte erg klein lijken. Deze raken makkelijk geïnfecteerd. brandwonden kunnen voorkomen door in contact te komen met vuur, maar ook via elektrische stroom, chemische stoffen, hete vloeistoffen,…Het belangrijkste bij brandwonden is koelen, koelen, KOELEN!! Probeer dit zeker 10 minuten vol te houden. Raadpleeg daarna de dierenarts.

Epilepsie

Epilepsie is eigenlijk een soort kortsluiting in de hersenen, waarbij het dier zijn bewustzijn verliest en het hevig kan schokken, schudden, bewegen,…Normaal duurt een epilepsieaanval maar enkele minuten. Uw dier voelt hier niks van. Tijdens de aanval kan u ook weinig doen. Probeer de hond eventueel te kalmeren met rustige woorden. Stop uw hand NOOIT in de mond van een dier met een aanval, ze kunnen een kaakkramp krijgen en u dus onbewust zwaar verwonden! Zorg ervoor dat de omgeving zo rustig mogelijk is voor uw huisdier; dim het licht, vermijd luide geluiden. Wacht tot na de aanval om de dierenarts te bellen om te overleggen wat er verder moet gebeuren.

Verstikking

Dit kan voorkomen bij honden die allerlei dingen opeten. Zo kan er een stok of ander vreemd voorwerp vastzitten in de keel. Let goed op uw eigen veiligheid, want een hond in paniek kan erg gevaarlijk zijn. Probeer het voorwerp uit de keel te verwijderen, de meest veilige manier is doormiddel van 2 touwtjes de boven- en onderkaak uit elkaar te trekken en met een tang het voorwerp te verwijderen. Als het dier teveel in paniek is waarschuw dan de dierenarts. Is de hond echt in zuurstofnood, houdt hem dan aan zijn achterpoten omhoog en sla op zijn borst om zo te proberen het vreemde voorwerp te verwijderen uit de luchtwegen.

Onderkoeling

Onderkoeling kan voorkomen wanneer een hond langere tijd in het (ijs)water heeft gezwommen of in een vijver of iets gelijkaardigs is gevallen. De honden rillen, hijgen, zijn kortademig en suf. Wrijf de hond droog en warm met doeken of onder de douche met lauw water, zeker geen heet water! Het droogwrijven is steeds het belangrijkste. Neem ook eens de temperatuur van de hond. Als de hond een temperatuur lager dan 37°C heeft, waarschuw steeds de dierenarts. Wikkel hem in warme doeken en leg hem niet te dicht bij de verwarming. Let wel op: er kan ook vriesbrand ontstaan op de oortipjes of poten. Wees daar voorzichtig met droogwrijven.

Oververhitting

Oververhitting kan voorkomen als de hond een langere tijd in een auto gezeten heeft op een warme dag. De hond hijgt, kwijlt, heeft het benauwd. Zorg ervoor dat de hond direct in frisse lucht en koelte kan ondergebracht worden. Leg ze bij voorkeur op koude vloer en koel ze eventueel verder af met natte koude (niet ijskoud!) handdoeken. Ga altijd naar de dierenarts met een oververhitte hond!

Maagtorsie

Een maagtorsie kan voorkomen bij grote hondenrassen met een diepe borstkas. Dit zijn de typische symptomen: hond staat met poten wijd en heeft moeite met ademhaling. Deze honden hebben een typische opgezwollen buik. Een hond met een maagtorsie is ALTIJD een spoedgeval en de dierenarts moet dus altijd verwittigd worden en de hond moet zo snel mogelijk naar de praktijk gebracht worden.

Vergiftiging

Het is altijd mogelijk dat uw hond of kat ergens iets giftigs heeft gevonden en heeft opgegeten. De symptomen kunnen heel uiteenlopend zijn, afhankelijk van wat ze hebben gegeten. Probeer altijd te achterhalen wat ze precies hebben gegeten. Typische kenmerken die kunnen voorkomen bij vergiftiging: overvloedig kwijlen, braken, diarree, lusteloos, problemen met de ademhaling, niet meer op de poten staan,… Verwittig altijd de dierenarts en eventueel het antigifcentrum; zij hebben een speciale afdeling voor dieren. Je huisdier doen braken kan soms helpen, maar soms ook de situatie laten verergeren. Handel dus nooit op eigen initiatief.