Wat zijn teken?
Teken behoren tot de familie van de spinachtigen. Teken zijn ectoparasieten. Dit wil zeggen dat ze een gastheer nodig hebben om zich voort te planten. De hoofdgastheer van de teek is het hert, de ree, de egel of het konijn. Hond en kat fungeren als tussengastheer.
Wanneer een (tussen)gastheer langs een struik wandelt waar de teek zich verscholen houdt, kan de teek zich op de vacht laten vallen en zich vasthechten in de huid van het dier. Daar blijft het enkele dagen vastzitten om bloed te zuigen. Eenmaal de teek voldaan is, valt deze gewoon terug af.
Waar komen teken voor?
Teken komen tegenwoordig overal in België voor. Vooral in bossen waar veel wild zit. Maar ook in onze tuinen, parken en langs de graskant kunnen er zich teken schuil houden. De laatste jaren kennen we een serieuze toename.
Is een teek gevaarlijk?
Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn. Ze is niet pijnlijk. Vaak wordt een dier of mens onopgemerkt gebeten. De plaats waar de teek zit kan dan ontsteken. De teek kan ook drager zijn van gevaarlijke ziektes, waarvan ‘ziekte van lyme’ de bekendste is. Zeker als de teek langer dan 24u vastgehecht zit, is het risico op overbrengen van ziektes groter. De mens is wel gevoeliger dan de hond of kat.
Hoe verwijder ik een teek?
Het beste is hiervoor gepast materiaal te gebruiken zoals een tekentang of tekenpincet. Het is niet nodig om de teek vooraf te ‘verdoven’ met alchohol, in tegendeel, dit zorgt ervoor dat de teek zijn maaginhoud nog leegt op de plaats waar hij vastgehecht zit. Belangrijk is ook om niet trekken aan de teek maar deze langzaam los te draaien zoals een schroef. Zo ben je zeker dat het hoofje mee verwijderd is.
De teek wordt best binnen de 24u verwijderd, omdat hij dan nog geen ziektes heeft kunnen overbrengen. De boodschap is dus jezelf en je huisdier controleren na elke wandeling.
Hoe bescherm ik mijn huisdier tegen teken?
Gelukkig zijn er goede producten op de markt die voorkomen dat een teek zich kan vasthechten op de huid van je huisdier. Er bestaan pipetjes, pillen en halsbanden. Voor het juiste product vraag je best advies aan de dierenarts omdat niet alle producten geschikt zijn voor katten. Ook honden die veel zwemmen hebben een aangepaste preventieve behandeling nodig.