Teken

Teken

Wat zijn teken?
Teken behoren tot de familie van de spinachtigen. Teken zijn ectoparasieten. Dit wil zeggen dat ze een gastheer nodig hebben om zich voort te planten. De hoofdgastheer van de teek is het hert, de ree, de egel of het konijn. De hond en kat kunnen fungeren als tussengastheer.
Wanneer een (tussen)gastheer langs een struik wandelt waar de teek zich verscholen houdt, laat de teek zich op de vacht vallen en hecht zich vast in de huid van het dier. Daar blijft het enkel dagen vastzitten om bloed te zuigen. Eenmaal de teek voldaan is, valt deze gewoon terug af het dier.

Waar komen teken voor?
Teken komen tegenwoordig overal in België voor. Vooral in bossen waar veel wild zit. Maar ook in onze tuinen, parken en langs de graskant kunnen er zich teken schuil houden.

Is een teek gevaarlijk?
Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn. Ze is niet pijnlijk. Vaak wordt een dier of mens onopgemerkt gebeten. De plaats waar de teek zit kan dan ontsteken. De teek kan ook drager zijn van gevaarlijke ziektes, waarvan ‘ziekte van lyme’ de bekendste is. Zeker als de teek langer dan 24u vastgehecht zit, is het risico op overbrengen van ziektes groter. De mens is wel gevoeliger dan de hond of kat aan deze ziektes.

Hoe verwijder ik een teek?
Het beste is hiervoor gepast materiaal te gebruiken zoals een tekentang of tekenpincet. Het is niet nodig om de teek vooraf te ‘verdoven’ met alchohol, in tegendeel ,dit zorgt ervoor dat de teek zijn maaginhoud nog leegt op de plaats waar hij vastgehecht zit. Belangrijk is ook om niet trekken aan de teek maar deze langzaam los te draaien zoals een schroef. Zo heb je het minste kans dat er stukjes teek blijven zitten.
Je verwijdert het best de teek binnen de 24u dat hij zich vastgehecht, omdat hij dan nog geen ziektes kan overbrengen. De boodschap is dus jezelf en je huisdier controleren na elke wandeling.

Hoe bescherm ik mijn huisdier tegen teken?
Gelukkig zijn er goede producten op de markt die voorkomen dat een teek zich kan vasthechten op de huid van je huisdier. Er bestaan pipetjes, pillen en halsbanden. Voor het juiste product vraag je best advies aan de dierenarts omdat niet alle producten geschikt zijn voor katten. Ook honden die veel zwemmen hebben een aangepaste preventieve behandeling nodig.