Hartproblemen bij de kat

Hartproblemen bij de kat

Cardiomyopathie is een ziekte die zich uit ter hoogte van de hartspier.

Bij de kat zien we 2 soorten cardiomyopathie: hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en dilatorische cardiomyopathie (DCM). Wanneer een hartspier niet normaal functioneert krijg je klachten van hartfalen en onregelmatige hartslag.

 

Wat is HCM?

Bij HCM wordt de hartspier abnormaal dik en daardoor kan het hart niet meer normaal functioneren.

 

Wat is de oorzaak van HCM?

HCM is een erfelijke ziekte die we vaker zien bij bepaalde rassen zoals Pers, brits korthaar, maine coon maar we zien het ook bij gewone huiskatten.

 

Wat is DCM?

Bij DCM is de hartspier erg dun geworden en is het hart vergroot. Ook hier komt de functionaliteit van het hart in het gedrang.

 

Wat is de oorzaak van DCM?
 

De oorzaak van DCM ligt aan een voedingsdefect. In commerciële kattenvoeding is een essentieel aminozuur taurine aanwezig die de kat nodig heeft voor een normale hartspierwerking. We zien deze afwijking dus vooral bij katten die niet het juiste dieet volgen.

 

Wat zijn de symptomen van HCM en DCM?

Vaak zijn er geen symptomen en wordt er een hartruis opgemerkt tijdens een onderzoek bij de dierenarts. Soms merkt de eigenaar verminderde uithouding of versnelde ademhaling.

 

Hoe kan de diagnose gesteld worden?

Vaak kan de dierenarts al via auscultatie een hartruis horen. Daarmee weten we nog niet exact wat er aan de hand is. Via een RX opname kunnen we de grootte en vorm van het hart gaan bekijken, maar de juiste en exacte diagnose kan enkel via echografie verkregen worden.
Afhankelijk van de bevindingen kan er heel exact medicatie opgestart worden en kan je heel nauw volgen hoe het hart verder aftakelt.

 

Wat is de behandeling?

Jammer genoeg is er geen behandeling die het probleem kan verhelpen. Wel kunnen we met de juiste medicatie het hart zoveel mogelijk gaan ondersteunen. Op die manier kunnen we het ziekteproces gaan vertragen. De behandeling is dan ook levenslang.

 

Wat is de prognose?

Het is moeilijk om te voorspellen hoelang de kat nog zal leven en wat zijn levenskwaliteit zal zijn. Heel veel hangt af van hoever de ziekte al gevorderd is. Maar met medicatie kunnen we de levensduur duidelijk verlengen.