Konijnen zijn sociale dieren. In het wild leven ze in grote groepen en voorzien ze elkaar van gezelschap, veiligheid en verzorging.
Wat zijn de beste combinaties om te houden?
Het meeste succes heb je als je een mannetje met een vrouwtje koppelt.
Uiteraard moeten deze gesteriliseerd en gecastreerd worden, anders krijg je al heel snel nakomelingen.
Als je enkel het vrouwtje steriliseert, kan het zijn dat het mannetje toch blijft rijden op haar, wat voor stress en conflicten kan zorgen.
Als je enkel het mannetje castreert kan het vrouwtje zich ook erg dominant opstellen en gaan rijden op het mannetje, met zelfde stress en conflicten tot gevolg.
Daarenboven hebben niet gesteriliseerde vrouwtjes 80% kans om baarmoederkanker te krijgen op latere leeftijd.
Konijnen van het zelfde geslacht kunnen ook een koppel vormen maar het is vaak moeilijker, het proces duurt langer en heeft een kleinere kans op slagen.
Als ze vechten zijn de gevechten vaak intenser en ernstiger!
Als je konijnen van het zelfde geslacht wil koppelen heb je het meeste slaagkans op jonge leeftijd én als beiden gecastreerd/gesteriliseerd zijn.
Konijnen introduceren
Konijnen zijn heel erg territoriaal, en het is dan ook zeer belangrijk om de introductie juist te volgen.
Eerst en vooral om het meeste slaagkans te hebben moeten beide dieren gesteriliseerd en gecastreerd zijn!
Stap 1: plaats beide konijnen in een aparte kooi naast elkaar waar ze elkaar kunnen zien en ruiken, zonder elkaar te kunnen verwonden.
Wissel dagelijks hun speeltjes en eventueel kattenbak zodat ze kunnen wennen aan elkaars geur.
Stap 2: als je vindt na een paar dagen dat de konijnen elkaar gewend zijn en geen tekenen van agressie meer vertonen, kan je hen kort bij elkaar zetten in een neutrale omgeving (dus niet in een hok van de een of ander!). Zorg hierbij voor veel speelgoed en verbergplaatsen zodat ze veel afleiding hebben. Zorg ook voor minstens 2 voedselbronnen (bv 2 ballen met hooi) zodat er geen competitie is tussen de konijnen.
Een beetje elkaar najagen, neepjes geven of zacht bijten is normaal. Blijf ze dagelijks of meerdere keren per dag samen zetten op neutraal terrein tot je de indruk hebt dat ze elkaar accepteren. Verleng de tijd dat ze samen zijn geleidelijk, maar blijf altijd in de buurt!
Soms klikt het direct tussen konijnen en beginnen ze meteen elkaar te wassen. Deze konijnen kan je vrij snel met een gerust hart samen laten lopen zonder supervisie;
Deze fase is wat je zowiezo wil bereiken om ze definitief te koppelen.
Als er een stevig gevecht uitbreekt, scheidt de konijnen dan onmiddellijk (let op dat je zelf niet gebeten wordt, gebruik dekens of een plank of kussen om tussen hen in de brengen) en ga terug naar stap 1, tot er geen agressie meer te zien is. Het kan zijn dat je een aantal keer stap 1 en 2 terug moet doorlopen.
Autoritje maken: als de konijnen elkaar lijken te accepteren (dus geen grote agressie of aanvallen meer te zien) maar ze blijven wat najagen of elkaar neepjes geven, stop ze dan samen in een grote kooi in de auto. Maak een kort autoritje. Dit is een stresserend moment voor de konijnen waarbij de focus niet zal liggen op agressie maar op steun zoeken bij elkaar. Als dit goed lukt kan je de autoritjes steeds langer maken, en wordt de vriendschap en steun steeds groter!
Stage 3: het doel is dat de konijnen elkaar accepteren en steun en gezelschap bij elkaar zoeken. Als de konijnen elkaar beginnen wassen kan je er vrij zeker van zijn dat er geen agressie meer zal zijn tussen de konijnen, maar het is zeker aan te raden van een oogje in het zeil te houden de eerste weken.
Hoelang het duurt voor de konijnen overeen komen valt moeilijk te voorspellen. Dat kan dagen, weken of maanden duren. Soms komt er spijtig genoeg nooit een klik tussen konijnen.
Kan een konijn dat jaren alleen geleefd heeft toch nog een vriendje aanvaarden?
Ja, zeker! Het is zelfs zo dat een ouder konijn door het gezelschap van een jonger konijn weer helemaal opfleurt!
Mijn huiskonijn krijgt zeer veel menselijk gezelschap, heeft hij nog nood aan een konijnenvriendje?
Dit hangt echt af van je thuis situatie, hoeveel tijd je echt tijd hebt, en hoeveel aandacht je echt geeft.
Kan ik een derde konijn bij een gekoppeld paartje steken?
Dit werkt zelden en kan ernstige problemen geven voor het bestaande koppeltje. 2 bestaande koppeltjes mixen lukt zeker beter, mits er voldoende ruimte is zodat elk zijn eigen territorium kan hebben!
Wat als een van de konijnen ziek wordt of naar de dierenarts moet
Zieke konijnen scheiden is echt af te raden, omdat ze de steun van hun companion nodig hebben. Wanneer 1 konijn naar de dierenarts moet voor onderzoeken of operatie of hospitalisatie, neem je best het andere konijn altijd mee als gezelschap. Het is ook bewezen dat ze beter en sneller herstellen na ziekte of ingreep als hun vriendje mee is!
Konijnen die gesplitst worden, ook voor een korte periode, hebben soms al terug een introductie nodig, dus scheiden proberen we zoveel mogelijk te mijden.
Wat moet ik doen als er een konijntje sterft van mijn koppeltje?
Als het mogelijk is, laat het konijntje nog even bij het lichaam van het overleden konijn. Zo kan het echt beseffen dat er geen leven meer inzit en afscheid nemen.
Hou daarna het konijntje goed in de gaten; sommige konijnen kunnen echt door een depressieve en lusteloze periode gaan, waarbij ze zelfs minder kunnen gaan eten.
Zorg ervoor dat het konijn zeker blijft eten en drinken en stoelgang blijft maken.
Spendeer ook extra tijd met je konijn, verwen ze met aandacht, lekker eten en spelletjes.
Denk er ook over na om een nieuwe vriend aan te schaffen voor je konijn. Dit is zeker de beste optie voor het konijn, ook al kan dit soms moeilijk zijn voor jou als baasje.