Hond aan hond laten wennen

Hond aan hond laten wennen

Honden introduceren aan elkaar kan soms wel spannend zijn. Hieronder vind je een aantal tips om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

1 neutrale omgeving

 

Bij de eerste ontmoeting is het altijd raadzaam om de honden te laten kennis maken op neutraal terrein (dus niet in eigen tuin of een plaats waar de hond(en) heel vaak komen).

 

2 een ontmoeting van 1 op 1

 

Geef de nieuwe hond de tijd om eigen honden één voor één te leren kennen. Als er meerdere honden tegelijk betrokken zijn kan dit soms wat overweldigend zijn voor de nieuwe hond.

 

3 geef de honden voldoende ruimte

 

Probeer te ontmoeting te laten doorgaan op een plek waar voldoende ruimte is, zodat elke hond kan beslissen welke afstand hij houdt. Te krappe ruimte geeft vaak meer spanning.

 

4 de rol van urine

 

Uit de urine kunnen honden veel informatie halen over elkaar. Laat ze dus zeker ook plassen in mekaars buurt en laat ze er ook aan laten ruiken.

 

5 loslaten

 

Als het mogelijk is, laat de honden dan los op een afgesloten ruimte. Veel honden reageren anders als ze aan de leiband zijn dan als ze los zijn. 

 

 

6 bij risico ontmoetingen geen voedsel of speelgoed

 

Sommige honden kunnen bezitterig zijn over voedsel of speelgoed. Om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk triggers zijn voor jaloezie gebruiken we liever geen voedsel of speelgoed tijdens de eerste ontmoeting.

eenmaal de honden elkaar hebben leren kennen op vreemd terrein, herhaal hetzelfde in de tuin en daarna in huis.

 

 

7 zorg voor een eigen ruimte voor elke hond

 

Het is altijd raadzaam om (zeker in het begin) de honden niet zonder toezicht samen te laten. Hou ze in aparte ruimten en werk eventueel met benchen (zet deze dan niet in elkaars zicht).

Ook eetmomenten hou je beter in het begin gescheiden zodat daar geen jaloezie kan ontstaan. 

 

 

8 verdeel de aandacht

 

Blijf elke hond individuele aandacht geven zoals bv knuffelmoment zonder andere hond, eens alleen gaan wandelen, …

 

 

 

Elke hond is anders en daarom is dus ook voorzichtigheid geboden bij het eerste contact.

Soms moeten de stappen meerdere keren doorlopen worden. Hou tussendoor de honden dan ook volledig apart.

Zorg voor voldoende rust en tijd om de gewenning rustig aan te laten gebeuren. Een gemeenschappelijke wandeling is vaak het ideale scenario voor een eerste kennismaking.

 

Succes!