Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

Wanneer u een jonge pup in huis haalt, zijn deze vaak nog niet zindelijk. Het is een van de eerste taken als eigenaar om de pup te leren waar hij zijn behoefte wel en niet mag doen.

 

Leer zijn lichaamstaal lezen

In het begin is het soms moeilijk te zien wanneer een pup nu echt moet gaan. Vaak worden ze wat ongeduldig, gaan snuffelen en rondjes draaien, beginnen te jammeren en gaan hurken. Als u deze signalen herkent, neem de hond dan op en breng hem naar de plaats waar hij zijn behoefte mag doen. Het kan zijn dat de hond nu niet direct meer wil gaan verder doen; Wees geduldig en beloon hem uitbundig als hij dan toch zijn behoefte doet.

 

Laat hem voldoende vaak uit

Zorg voor een vast schema. Elke keer na het eten, slapen, spelen en op vaste uren laat u de hond uit, ook al merkt u niet dat hij echt zijn behoefte moet doen. Zeker een pup maakt vele keren per dag stoelgang en een plasje.

 

Kies een vaste plek

Zo wordt het sneller duidelijk voor de hond waar hij kan en mag zijn behoefte doen. Ze maken snel de link tussen gras onder de pootjes = plasje doen. Je kan ook een deel van je tuin gaan afzetten en bedekken met zand of steentjes, of als u in een appartement woont de hond te leren van in de straatgoot te gaan plassen.

 

Geef een commando aan het plasje/kakje

Elke keer als je hond aanstalten maakt om op een juiste plek te gaan plassen/zijn behoefte te gaan doen zegt u steeds hetzelfde woord: “Plasje doen”, “pipi”,… eender wat. Als u dit steeds herhaalt wanneer hij dit doet zal hij ook sneller door hebben wat u van hem verlangt.

 

Beloon het goede, negeer het foute

Zoals al eerder gezegd is het heel belangrijk van de hond goed te belonen als hij zijn plasje op de juiste plaats maakt. Geef hem een snoepje, beloon met de stem, speel er mee, een aai over hun kopje,ga daarna wandelen.. Zo wordt het fijn om een plasje te doen op de juiste plaats!
Als de hond het een keertje doet op een plek waar het niet mag, zoals in huis, negeer dit dan. NOOIT UW HOND IN ZIJN EIGEN BEHOEFTE DUWEN!!!!! Zo maakt u hem alleen maar bang van u. Een pup moet nog leren van zijn plasje op te houden tot buiten.

 

Zindelijkheidstraining ‘s nachts

‘s Nachts is het moeilijker om uw hond in de gaten te houden. Je kan dan gebruik maken van een bench. Zo heeft de hond zijn eigen nest en zal normaal gezien proberen zijn ‘nest’ niet te bevuilen. Als uw pup’ s nachts begint te janken laat u hem best uit. Het is normaal dat uw pup nog niet een hele nacht lang zijn plas en behoefte kan ophouden. Net zoals bij baby’s zal u een paar keer moeten opstaan in het begin. Probeer stilaan de tijd tussen de plasjes op te bouwen tot de pup volledig kan doorslapen zonder op te staan.

 

Wat met een onzindelijke volwassen hond?

Als je een hond hebt die plots onzindelijk wordt, moet de hond altijd eerst gecontroleerd worden door een dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten. Haalt u een hond in huis die nog niet zindelijk is, pakt u het aan alsof de hond nog een puppy is en begint u de zindelijkheidstraining van nul.

Tot slot willen we u nog meegeven dat zindelijkheidstraining vooral draait om geduld en routine. Door steeds een vast schema toe te passen en bovenstaande regels te volgen zal de training normaal gezien vlot verlopen. Maar elke hond is anders en de ene hond is er al wat sneller mee weg dan de andere.
Veel succes!!!