Voorste kruisband ruptuur

Voorste kruisband ruptuur

Wat is een kruisbandruptuur?

 

Een ruptuur van de voorste kruisband is een van de meest voorkomende oorzaken van achterpootmanken bij de hond. De voorste gekruiste band kan volledig of gedeeltelijk gescheurd zijn. Door het afscheuren van de kruisband wordt de knie instabiel, bij elke stap die uw hond zet, schuift tijdens de steunfase het onderbeen naar voor. Dit geeft pijn en op langere termijn arthrose.

 

Symptomen

 

  • Hond is plots mank
  • Veel pijn
  • Knie staat dik
  • Hond gaat anders zitten of liggen om zijn knie te ontlasten

 

Oorzaak

 

De oorzaak van een scheur in de kruisband is niet altijd makkelijk te bepalen. Het kan door een verkeerde beweging zijn of afwijkende stand van de achterpoten. 

 

Diagnose

 

Bij kleinere honden is soms al gewoon tijdens het klinisch onderzoek te voelen dat de voorste kruisband is gescheurd. 

De diagnose kan ook worden gesteld aan de hand van RX opnames van de knie. Daarop kunnen we duidelijk zien of de kruisband volledig gescheurd is.

 

Behandeling

 

De behandeling hangt af van verschillende factoren: de grootte en leeftijd van de hond, de ernst van de klachten, het verlangen van de eigenaar (wat wil hij graag met de hond nog doen)

 

Conservatief

 

Soms (voornamelijk bij kleine rassen) wordt er gekozen voor een behandeling van rust, pijnstillers en fysiotherapie. 

 

Dit wordt besproken met de dierenarts.

 

Operatief

 

Er bestaan verschillende operatie technieken om deze aandoening te behandelen. Alles wordt met de dierenarts besproken om voor de hond in kwestie de meest geschikte aanpak te kiezen.